Ontstaan Homburg Belgium

Hoe het begon....

Importeur. Homburg Belgium is importeur van Väderstad grondbewerkings- en zaaimachines, Ag Leader precision farming technologie, Garford schoffeltechniek en Bogballe kunstmeststrooiers in België. Daarnaast produceert zusterbedrijf Homburg Holland in Nederland ook de Homburg draincleaners in eigen beheer.

Machinehandel Homburg dankt zijn naam aan wijlen Frits Homburg, een landbouwer met veel technische kennis, uit Vrouwenparochie (NL). Dhr. Homburg introduceerde in 1961 de zogenaamde HK-verlosser voor koeien. Hij begon aan de Lange Bourren in Stiens (Friesland, NL) een machinebedrijfje. Het dorp lag in het hart van een landbouwgebied, waar de zoektocht naar efficiëntie  en mechanisatie de landbouw in een stroomversnelling bracht.

Homburg speelde op deze ontwikkeling in door de import van, en de handel in, landbouwmachines. Daartoe behoorden onder andere sproei- en spuitmachines voor gewasbestrijding, afkomstig van de Deense fabrikant Hardi, voor wie Homburg tot op de dag van vandaag importeur in Nederland is.

 

1961 - Opgericht door Frits Homburg

1981 – Verhuizing naar “It Noarderfjild”

Drainagereinigers. In de jaren zeventig ontwikkelde Homburg zijn eerste drainagereiniger, een gepatenteerd model, waarvan op dit moment een uitgebreide serie in eigen beheer wordt gefabriceerd.

Machinehandel Homburg verhuisde in 1981 naar "It Noarderfjild", het bedrijventerrein dat destijds nog vrij aan de rand van het dorp lag. Het Stienzer familiebedrijf werd in 1989 overgenomen door Johannes de Boer, die daarvoor als bedrijfsleider werkte bij De Boer Supermarkten. In de daarop volgende jaren gaf Dhr. Homburg meer en meer taken over aan Johannes de Boer. Twee jaar na de overname overleed Dhr. Homburg plots, een klap voor de firma.
Met zijn overlijden ging ook veel know-how en technische kennis verloren.

Demonstreren. Met de Draincleaner is in de jaren 90 en in het begin van de 21e eeuw enorm veel gedemonstreerd, van Frankrijk tot de Baltische Staten en van Canada tot Rusland.
Tijdens deze demonstraties werd enerzijds getoond hoe verontreinigd drainagesystemen konden zijn, anderzijds kon de eenvoudige werking van een draincleaner getoond worden. De grote groei van drainagereinigers is ook mede hieraan te danken.1990 – Veel demonstraties met de draincleanerMet recht - Precisielandbouw specialist

Precisielandbouw. Homburg mag zich door haar decennia lange ervaring absoluut een specialist in spuittechniek noemen. Homburg Belgium plukt hier mee de vruchten van. De spuittechniek is gericht op precisielandbouw, waarbij minimalisatie van het sproeimiddelengebruik centraal staat.
Naast het HARDI importeurschap voor Nederland zijn er meerdere merken bijgekomen onder leiding van Johannes de Boer. Met het Zweedse merk Väderstad, gekend van hun zaai- en grondbewerkingsmachines, is Homburg een grote speler op de markt geworden. Jarenlang demonstreren door Nederland en België, en bij de boer ‘thuis’ laten zien hoe precies er mais/bieten/veldbonen/soja/zonnebloemen e.d. gezaaid wordt, heeft veel opgeleverd.

Daarnaast zijn de mannen en vrouwen van Homburg Belgium veel aanwezig op demonstraties, opendeurdagen, beurzen en lezingen om te vertellen over de werking van de bodem.
Duurzaamheid is een kernwoord in de 21e eeuw, het juist omgaan met natuur, milieu, bodem en klimaat spelen ook in onze branche een rol. Het importeurschap voor Nederland en Vlaanderen van Ag Leader Technology, past hier ook uitstekend bij. 

'Precies wat nodig is' is het treffende motto van Homburg.

De medewerkers. Het bedrijf Homburg is in al die jaren gegroeid naar 25 medewerkers. Een hechte, trouwe groep mannen en vrouwen waar service hét kernwoord is.
Zij staan allemaal klaar voor het bedrijf, voor haar klanten maar ook voor de eindgebruikers!
In een tijd waarin snelheid wordt geboden bij storingen en vragen, moet naast een dealer, ook de importeur makkelijk en snel bereikbaar zijn.2010 – Personeelsuitje naar Denemarken

Dhr. de Boer. De directeur van Homburg Belgium is inmiddels Jack Thibaudier, een geboren en getogen Fries met veel ondernemerservaring. Hij nam de plaats van Johannes de Boer over in 2017, nadat deze van zijn pensioen mocht gaan genieten. In de aankomende jaren staat gestage en weloverwogen uitbreiding op het programma. Tevens wordt de productie van Homburg Draincleaners vergroot door nog meer export te genereren uit landen waar we momenteel minder vertegenwoordigd zijn. Het internet biedt wereldwijde mogelijkheden.

De toekomst. Jack Thibaudier beschrijft de toekomst: “Een product toevoegen aan het huidige productarsenaal, moet iets toevoegen of een oplossing bieden voor vragen die leven bij onze akkerbouwers en loonwerkers. Tevens zal kennis steeds belangrijker worden. Onze producten staan voor kwaliteit en bieden een oplossing in besparing (van middel en brandstof en tijd). Dat willen we graag toelichten, maar ook begeleiden.

Kennisoverdracht, zowel in het aankoopproces, als ná aanschaf van onze machine, blijft cruciaal."

"Profit through knowledge", aldus directeur Jack Thibaudier.

Kom in contact met onze dealers

Vind uw dealer

Op zoek naar een dealer in uw regio?
Zij helpen u graag verder!


Stel een vraag

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stel hem hier.