Stanhay is 's werelds toonaangevende specialist in het ontwerp en de fabricage van precisiezaaimachines voor meer dan 200 verschillende soorten groenten, waaronder ook zeer fijnzadige zaden. Dit is geen probleem met de verschillende zaaiprincipes van Stanhay!

Stanhay zaaimachines 

Homburg is sinds 2022 officieel importeur van de Britse precisiezaaimachine fabrikant Stanhay. Een mooie aanvulling op het bestaande merken pakket.

Wat is Stanhay

Stanhay heeft een rijke historie en al ruim 60 jaar ervaring in precisiezaaitechniek. Er zijn testrapporten van het Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie waarin een Stanhay bandzaaimachine wordt besproken. Één van deze rapporten dateert uit 1959. Het unieke Stanhay bandzaaiprincipe heeft hen wereldwijd op de kaart gezet.

Naast de bandzaaimachines heeft Stanhay nog 2 andere zaaiprincipes in hun programma. Hieronder komen deze uitgebreider aan bod.

Sinds 2010 is Stanhay gevestigd in hun nieuwe productiefaciliteit gevestigd in het Engelse plaatsje Bourne. In deze fabriek worden machine gefabriceerd door gebruik te maken van de modernste technieken zoals CNC laser snijden en lasrobots.

Ieder door Stanhay gebouwd zaaielement wordt nauwkeurig in eigen huis gekalibreerd alvorens het uitgeleverd wordt aan de klant. Dit alles om de hoge kwaliteitstandaard te controleren en constant te houden.

Welke modellen zijn er?

Stanhay maakt een onderscheid tussen 
- Pneumatische precisiezaai
- Precisie bandzaaimachine
- Precisie cel wiel zaaimachine 
Lees hieronder meer over de verschillende principes.

Pneumatische precisiezaaimachine

De nieuwste reeks van X-serie zaaimachine biedt markt leidende technologie voor elk type kleine ruwe of gepilleerde zaden.
De professionele keuze voor zaden zoals bijv. wortel en ui.

X10

X10: Een speciale rij-eenheid met één enkele zaadlijn biedt een meer economische oplossing voor telers die geen prestaties met meerdere lijnen nodig hebben. Elk aspect van de rij is ontworpen voor een gemakkelijke en nauwkeurige afstelling om uniformiteit van de zaaidiepte en het bodemcontact van het zaad te verkrijgen, waardoor een regelmatige en gelijkmatige ontkieming in alle bodemomstandigheden wordt gegarandeerd. 

X30

X30: Een element dat in staat is om 1 tot 4 rijen zaad te zaaien vanuit ieder element. Ook het zaadzaad verspreide over een bredere band, verschillende breedtes mogelijk, behoort tot de opties. Elk aspect van het element is ontworpen voor een gemakkelijke en nauwkeurige afstelling om een gelijkmatige zaaidiepte en een gelijkmatig contact van het zaad met de bodem te verkrijgen, waardoor een regelmatige en gelijkmatige ontkieming in alle bodemomstandigheden wordt gegarandeerd.

Precisie bandzaaimachine

Veelzijdig en lichtgewicht mechanische precisiezaaimachines voor een reeks van ruwe en gepilleerde zaden.

820

Gemodificeerd met een lichtgewicht aluminium frame in 2022. De zeer veelzijdige 820 handzaaimachine is ontworpen voor het zaaien van kleine oppervlakten en hoeveelheden zaad tegelijk. Het kooiwiel met grote diameter achteraan en de ergonomische handgrepen maken hem gemakkelijk te duwen. De poelieaandrijving met vier snelheden geeft vier zaadafstanden per zaadband. 

840

De 840 is ontworpen om achter kleinere, compactere tractoren te passen. Een ideale machine voor de kleinere teler of tuinder. De aandrijving komt van het kooiwiel met grote diameter achteraan. De poelieaandrijving met vier snelheden geeft vier zaadafstanden per zaadband. 

870

De 870 wordt over de hele wereld gebruikt en is de marktleider op het gebied van bandzaaimachines. Met een poelieaandrijving met 7 snelheden en in hoogte verstelbare landwielen kan de 870 zowel op vlakke veld als op bedden werken. De 870 is robuust, schaalbaar en aanpasbaar voor elk type zaaigoed. Hij is leverbaar in 2 tot 18 rijen (elementen) en er kan op meerdere rijen per element worden gezaaid.

Precisie cel wiel zaaimachine

Robuust mechanisch precisie zaaien van normale en gepilleerde zaadsoorten zoals bijv. suikerbiet.

SEVEN

De opvolger van de Webb-zaaimachines, de Seven, is een betrouwbare, robuuste en eenvoudig te bedienen machine. Een 28 versnellingen ketting en tandwiel aandrijving, gelijk aan andere Stanhay machines, zorgt voor de flexibele aandrijving.

Het enkelzijdige chassis is hetzelfde als dat van de Star machine met eenvoudige diepte-instelling. 

Voor welke gewassen?

Zoals de brochure aangeeft heeft Stanhay veel mogelijkheden in de gewassen die ze kunnen zaaien. In de Nederlandse en Belgische markt zien we de grootste kansen in de uien-, wortelen- en witloofteelt. Echter ook het zaaien van prei, asperges en andere tuinbouwgewassen behoren tot onze mogelijkheden.

Ook voor telers met veel verschillende gewassen, waarvan bijv. kleine oppervlakte gezaaid worden, heeft Stanhay machines in het programma dit gemakkelijk om te bouwen zijn om te veranderen van gewas. Wanneer de oppervlaktes dermate klein zijn is er ook een handzaaimachine leverbaar.

Over Stanhay

Stanhay Webb Ltd. is opgericht door 2 succesvolle Britse fabrieken, Stanhay & Webb, die hun geschiedenis terugvoeren tot meer dan 125 jaar geleden.
In de jaren 60 ontwikkelden Stanhay en Webb precisiezaaitechnologieën met riemen en celwielen. Later, in de jaren 70, fuseren Stanhay en Webb tot Stanhay Webb Ltd. en worden hiermee ’s werelds toonaangevende specialist in het ontwerpen en fabriceren van precisiezaaimachines.

In 2010 hebben ze hun nieuwe fabriek betrokken in het Engelse Bourne. Hierin wordt gewerkt met de modernste technieken zoals CNC lasersnijders en lasrobots. Dit alles om de hoge kwaliteitstandaard constant te houden.

Meer informatie over de mogelijkheden van Stanhay?
Neem contact op met Marijn van den Akker, productspecialist Stanhay.
Meer informatie over de mogelijkheden van Stanhay?
Neem contact op met Joren Vermeiren, productspecialist Stanhay.

Service & Downloads

Kom in contact met onze dealers

Vind uw dealer

Op zoek naar een dealer in uw regio?
Zij helpen u graag verder!


Stel een vraag

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stel hem hier.